16.4.2015

#Jätelaki maahdollistaa maaseudulla #petostoiminnan

Maaseudun vanhuksia petkutetaan jätelain kustannuksella





Johdanto:

Maanviljelijäpariskunta omistaa kiinteistön, johon kuuluu omakotitalon lisäksi auto- ja traktoritalli, sekä kolme muuta varastorakennusta. Pellot on vuokrattu naapurille.
Kiinteistö on pidetty hyvässä kunnossa ja se on täysin asumiskelpoinen.

Iäkäs ja heikkokuntoinen  tilan omistajapariskunta on joutunut muuttamaan palvelutaloon, vaimo jo muutama vuosi sitten ja isäntä 3.11.2013.

Vaikka kiinteistössä ei asu ketään, niin vuosittain on maksettava EKOMAKSU, VIRANOMAISMAKSU, SEKÄ KUNTALISÄ. Maksun suuruus on tämän kiinteistön osalta 25,10€ sisältäen alv:n.
Laskussa on maininta, vakituinen asunto, vaikka muuttoilmoitus on tehty palvelutaloon.
Jätehuoltoyritys merkitsee laskuun "vakituinen asunto", vaikka on tiedossa, että kiinteistössä ei asuta ja että muuttoilmoitus on tehty! Aivan järjetöntä!
Nämä maksut poistetaan ainoastaan, jos kiinteistöstä esitetään todistus, että se on asuinkelvoton.
Eli palvelutalossa asuvat vanhukset ovat pakkorakosessa, eivät asu kiinteistössä, mutta silti pakko maksaa tyhjästä.
Tämä on ensimmäinen petoksen mahdollistava jätelainpykälä!
Tiedän, että näitä tapauksia on maaseudulla lukematon määrä!

Virtuaalinen jäteastia


Kun jätehuollon laskua tarkemmin tutkailtiin, niin paljastui toinen petos, joka on aivan vertaansa vailla oleva!

Jäteyrityksen jätekuski oli käynyt laskun tietojen mukaan tyhjentämässä jäteastian 19.2.2015 ja siitä lystistä veloitetiin normimaksu eli 6,18 €
Kiinteisö on aivan tien vieressä ja liittymää ei talvella ole aurattu. Jäteastia on piilotettu sellaiseen paikkaa, että sitä ei edes "Erkki" löytäisi.

Kun tiedustelin laskun perustetta, niin sain yrittäjältä kuulla, että peruste on olemassa, kun kuljettaja on ajanut kiinteisön ohi. Eli kuski on silmän räpäyksessä tyhjentänyt virtuaalipöntön ajaa hurauttaessaan kiinteistön ohi. Wau, se on nykyaikaa, mutta huono puoli on tässä se, että se ei ole kiinteistön omistajille ilmaista lystiä.
Kysymyksessä on puhtaasti lievä petos. Laskutetaan vanhuksia tekemättömästä työstä.

Mitä  jätelaki ja jätehuoltomääräykset velvoittavat?
Jos kiinteistöä ei käytetä asumiseen, on haettava jätehuollon poikkeamispäätös jätehuoltoviranomaiselta.

Jätehuollon poikkeamispäätös saatiin ajalle 28.7.2014 - 28.1.2015, mutta se oli vain määräaikainen ja uusi olisi pitänyt hakea. Kun hakemusta ei tullut, niin tapahtui tämä edellä kerrottu virtuaalijäteastian tyhjennys! Lievä petos!
Mielestäni laskutusta ei olisi pitänyt suorittaa, vaikka tämä uusi hakemus oli jäänyt tekemättä. Jäteyrittäjällä oli tiedossa edellinen päätös ja kuski varmasti ymmärsi, että kun liittymässä on puolimetriä lunta eikä mitään merkkiä asumisesta pihapiirissä ole, niin ei myöskään jäteastiaa ole!

Tästä voidaan puhtaasti vetää johtopäätös, että jätelaki ja jätehuoltomääräykset mahdollistavat petosrikoksen tunnusmerkit täyttävän rikoksen tekemisen. Eikä mitään rangaistusta luonnollisestikaan tule. Jäteyrittäjät käyttävät kylmästi hyväksi lain suomaa mahdollisuutta laskuttaa tekemättömästä työstä.

Olettavatko tämän lain ja näiden määräysten laatijat, että palvelutaloissa asuvat ja usein myös hyvin vaikeata muistisairautta potevat vanhukset osaisivat ja muistasivat näitä anomuksia värkätä!
Monilla heistä ei ole omaisia eikä ketään, jotka pitäisivät huolta tämänkaltaisista asioista.

Tässä on esimerkki siitä miten huonosti lainsäätäjät tietävät olosuhteet maaseudulla. Vastuutonta toimintaa, josta saavat maaseudun ihmiset kärsiä.
Maaseudun jätehuoltoasiat ovat muutenkin pahasti karanneet lainsäätäjien ymmärryksen ulottumattomiin.
Kun ajatellaan mökin mummoa ja ukkoa, jotka nyt suunnittelevat imeytyskenttää tai biopuhdistamoa jätevesilleen samalla miettien, miten paljon mahtaa heidän jätevedet aiheuttaa fosforikuormitusta vesistölle ja riskiä pohjavesille?
Pohdinnan keskeyttää naapurin viljelijä isäntä, joka täräyttää 100 tonnia lietettä lähipelloille..".No ehkä myö vähän vähemmän kuin mitä lietteen levittäjä", sanoo isäntä, mutta samalla alkaa täyttää lainahakemusta jätevesihuoltoa varten!!!
Ei mitään järkeä tässä touhussa, mutta mitään ei mahdeta, kun Eu painaa päälle ja eduskunnasta ei järkeä tähän asiaan löydy.


Eikä tässä vielä kaikki!!!


Jäteasiamiehen päätös: "Mikäli kiinteistö on tyhjillään vielä nyt myönnetyn keskeytyksen jälkeen (28.7.2014 - 28.1.2015), tulee kiinteistön jätehuolto järjestää joko käyttämällä toisen kiinteistön kanssa yhteistä jäteastiaa (tarvittaessa jätehuoltoviraomaisen lupa) tai hankkimalla kiinteistölle kiinteistökohtainen jäteastia ja sopimalla tyhjennyksistä jätehuollon asiakaspalvelun kanssa".


Huimaa touhua kerrassaan! Asumattoman kiinteistön olemattomat roskat jonkun toisen kanssa yhteiseen jäteastiaan. Tähän tosin on saatava lupa jätehuoltoviranomaiselta! Jos lähistöllä ei ole naapureita, niin sitten on hankittava olemattomille roskille tarkoituksenmukainen jäteastia ja sovittava tyhjennyksistä jätehuoltofirman kanssa.
Tässä kohtaa jokainen voi nyt  pohtia suuressa viisaudessaan, mikä voisi olla sopiva tyhjennysväli jätepöntölle asumattoman kiinteistön virtuaalijätepussien kohdalla.
Jätehuolto tulee joka tapauksessa laskuttamaan tyhjennyksestä, vaikka mitään pönttöä ei olisikaan. Minimi tyhjennysväli on 8 viikoa. Tämä maksaa vuositasolla 6 x 6,02€ ja kun siihen liitetään vielä eko- ja viranomaismaksu, niin se on 61€/v.
Se ei ole jättipotti, mutta kun se on kaikki tyhjästä, niin periaatteelliseti se pännii. On todettava, että palvelutalon hoitomaksut ovat hyvin monien kohdalla niin suuret, että käteen jäävä raha on erittäin pieni.

Mitään ei sille mahda, kun laki on tämän petostoiminna takana!!

Tässä kerrotussa tapauksessa oli onni myötä, koska lähinaapuri suostui ottamaan omaan jätepöntöön naapurin asumattoman kiinteistön virtualiroskapussit!
Kerran kuukaudessa muljautetaan silmiä naapurin suuntaa ja vot sieltä tupsahti virtuaalijätepussi pönttöön.

Kun nämä virtuaaliroskat tuodaan yhteiseen jäteastiaan, niin tyhjennysväliä ei määrätty jätekuljetusyrittäjän toimesta tihennettäväksi. Muutoin olisi tullut lisäkustannuksia.

Tämä on karua arkea, johon yritän saada muutosta lähettämällä twitterin kautta viestiä päättäjille, että lukisivat blogini. Suuret toiveet asetan tuleville kansaedustajille, että vanhusten kusetus täällä maasudulla jätelain puitteissa lopetettaisiin.

Lakiin olisi saatava muutos, missä kunnallisiin jätehuoltomääräyksiin lisättäisiin viranomaisen velvollisuus selvittää laitoksissa tai muualla asuvien vanhusten asumattomien kiinteistöjen jätehuoltorasitteet.
Viranoamiset käsittelevät nämä poikkeushakemukset jätehuoltomääräyksiin ja siinä vaiheessa tieto ainakin tulee heille, että kiinteisön omistajat ovat muuttaneet kiinteistöstä ja jätettä ei enää synny.
Neuvontavelvollisuus on viranomaisella ja heidän tehtäväkseen olisi sälytettävä se, että he vahtisivat ettei olemattomasta työstä laskuteta.
Johan tälle petolliselle jätetouhulle lokitkin nauraa!!





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti