12.3.2017

Vaaranmäen maisematornin nousu ja "tuho"



 #Finland#Parikkala#Vaaranmäki


Alkutaipaleelta

Saaren kylän Maa- ja Kotitalousseura ry sai rahoitusapua Etelä-Karjalan Kärkileaderiltä 2002, kun Vaaranmäelle rakennettiin ensin näkötorni ja sen jälkeen kota ja laavu. Rakennusprojekti oli mahtava voimannäyte ja yhteistyön osoitus kyläyhteisöltä. Rakennustyöt sujuivat rivakasti ja ammattitaidolla.
Parikkalan kunnan omistamasta alueesta tuli erinomainen retkeilykohde ja siellä järjestettiin myös paljon kyläyhteisön virkistystapahtumia.









Torni on ollut mukana useita vuosia Birdlife Suomen järjestämässä Tornien taisto -lintutornitapahtumassa. Vaaranmaeltä on tehty vuosien mitaan erinomaisia lintuhavaintoja. Sieltä on nähty mm harvinainen arokotka. Kiljukotka, arosuohaukka ja muuttohaukka ovat myös jokavuotisia vieraita. Arktisten lintujen muuttoa on Vaaranmäeltä mainio seurata niin keväällä kuin syksylläkin.



Tornista avautuvat maisemat ovat hyvin kauniita ympäri vuoden. Vaaranmäki on korkeimpia paikkoja Parikkalan pohjoispäässä ja sen vuoksi sieltä näkee kauas. Tornilla on vieraillut vuosien mittaan tuhansia turisteja ihastelemassa silmiä hiveleviä maisemia.

Kotkamuuton seuranta

Esko Veijalainen on tehnyt mittavan laskennan vuosina 2004 – 2012 keväisestä kotkamuutosta. Kotkamuuton seurantaa tässä mittakaavassa ei ole Suomessa aikaismmin tehty. Tarkkailujakson aikana Esko havaitsi yhteensä 667 kotkaa, joista arviolta 80 % on nähty Vaaranmäeltä.
Vaaranmäen tornista hän aloitti havainnoinin 2004, mutta varsinaisesti kotkamuuton seuranta alkoi 2006. Torni on osoittautunut erinomaiseksi paikaksi erityisesti Koilis-Venäjällä pesivien maa- ja merikotikien kevätmuuton seurantaan. Tämä kotkien muuttoreitti kulkee Pietarin ja Laatokan välistä Karjalan kannasta seuraten Pyhäjärven ja Käkisalmen kautta koiliseen.  Syysmuuton aikaan tornista on myös erinomainen mahdollisuus tehdä havaintoja kotkista, jotka muuttavat takaisin etelään.







Nykytilanne

Vaaranmäellä koivikko peittää nyt tehokkasti näkyvyyden jokaiseen ilmansuuntaan. Tulevana kesänä tornista ei näy enää mitään muuta kuin taivas. Saarenkylän Maa- ja Kotitalousseuran rakentama torni on nyt vailla ”maisemia”, jos Parikkalan kunta ei tee hakkuuta mäellä. Toivoisi, että ainakin pohjoiseen päin hakattaisiin aukko, niin että kaunis maisema Pienelle Rautjärvelle tulisi näkyviin. Myös Venäjän suuntaa olisi saatava hakkuiden avulla näkyväisyyttä.
Koivikko on jo sen verran kasvanut, että siitä saa ropsia. Kyllä Parikkalan kunta saisi varmasti talkoomiehiä istuttamaan taimia jos Vaaranmäelle aukko hakattaisiin maisematornin pelastamiseksi. Suurin ponnistuksin kyläläisten talkoovoimin rakentama maisematorni on pelastettava ja maisemat saatava jälleen näkymään tornista. Pitäjän kauniita maisemia täytyy päästä jatkossakin katselemaan ja ihailemaan.








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti