3.3.2015

The recipe for perch casserole

Ahvenpaistokseen kahdelle hengelle tarvitaan kymmenkunta ahventa.
Aamu oli aurinkoinen, kun suuntasin järvelle hankkimaan lähiruokaan "tarvikkeita".
Mukana minulla oli pilkkivehkeet ja retkieväät.
Mielessä pyöri herkullinen kalapaistos, jota jo isoäitini valmisti onkimistani pikkukaloista 60-luvun alkupuolella.

Kauniissa talvisäässä pilkkiminen on mieltä virkistävää puuhaa.


Järvelle päästyäni kykin varttitunnin tyhjän avannon äärellä ennen kuin alkoi pilkkiongen päässä mukava väpinä. Ahvenet olivat lopulta huomanneet pilkin killumassa pohjan lähellä ja sain napatuksi paistiahvenen. 

Tunne on aina yhtä mukava, kun kiskoo ylös siimaa ja jännityksellä odottaa minkälainen vesipeto avannosta nousee.

Kun pari tuntia oli kulunut, niin kaivoin esille repusta termospullon ja eväät. Eväspiirakat ja kahvi tuntuvat aina taivaallisen hyvältä kauniissa talvimaisemassa.

Saalis tällä reissulla oli kymmenkunta ahventa, mikä on sopiva määrä kalaa ahvenpaistokseen.

Ahvenpaistos resepti:


Huolellisesti siivotut ahvenet pannaan paistinpottiin sopivasti lomittain. Kaada vettä desilitra pohjalle ja ripottele kalojen päälle suolaa ja pippuria oman maun mukaan. Lopuksi ahventen päälle reilusti sipulirenkaita ja voisuikaleita.

Annetaan hautua noin 180 -200 asteen lämmössä reilun tunnin ajan ja valmista tulee.
Pienet ahvenet hautuvat uunissa niin hyvin, että ne voi syödä ruotoineen päivineen. Jos ei ole kiire, niin pataa voi hauduttaa miedossa lämmössä (150) muutaman tunnin.
Kyllä on maukas ja terveellinen ruoka esim. perunoiden, salaatin ja ruisleivän kanssa.



1 kommentti: